Öğrenme ve Öğretme SüreçleriÖğrenme ve Öğretme Süreçleri Soru-Cevap1. Soru: Farklılaştırılmış öğretim nedir? Cevap: Farklılaştırılmış öğretim; bir araç, bir tutum, bir yaklaşım, bir felsefe, bir program uyarlama stratejisi, bir organizasyon stratejisi veya bir sınıf yönetimi modeli olarak ifade edilmektedir. Tüm öğrenciler farklıdır ve farklılaştırmayı destekleyen öğretmen, sınıfındaki çeşitli öğrenme ihtiyaçlarını daha iyi ele almasına ve yönetmesine yardımcı olan farklı stratejiler kullanmalıdır. Başka bir deyişle farklılaştırılmış öğretim, öğretim stratejilerinin çeşitliliği aracılığıyla öğrencilerin çeşitliliğine yanıt vermek anlamına gelir. 2. Soru: Farklılaştırılmış öğretim hangi kuramlara dayanmaktadır? Cevap: Farklılaştırılmış öğretim yaklaşımı; Piaget'in bilişsel gelişim kuramına, Vygotsky'nin yakınsal gelişim alanına ve Gardner'ın çoklu zekâ kuramına, beyin temelli öğretim araştırmalarına ve öğrenme stillerine dayanmaktadır 3. Soru: Farklılaştırılmış öğretimin teorik çerçevesini oluşturan Vygotsky'nin sosyal gelişim yapılandırmacı öğrenme teorisinin ilkeleri hangileridir? Cevap: • Öğretmenden öğrenciye-öğrenciden öğretmene doğru iki taraflı olarak öğrenmeyi teşvik eden sosyal etkileşimler önem taşımaktadır. • Öğrenme sürecinde bireyin kendisinden daha bilgili birine (öğretmen, koç veya akıl hocası) ihtiyacı bulunmaktadır. • Öğrenciler kendilerinin ulaşabilecekleri veya bir rehber eşliğinde başarabilecekleri bir görev üzerinde çalıştıklarında daha etkili bir şekilde öğrenirler.
4. Soru: “Her öğrencinin düşünme ve öğrenme konusunda güçlü tarafları bulunmaktadır. Öğrenciler, bu güçlü taraflarını kullanırken daha kolay öğrenir ve üretirler. Buna rağmen zekâ çeşitlerinden yalnızca birine odaklanan bir öğretim tekniği veya programı, bu zekâ alanına sahip olmayan öğrenciler için fırsatları en aza indirebilir. Oysa sınıfında farklılaştırılmış öğretim uygulayan bir öğretmen, sınıfını tanır ve öğrencilerini gelişimsel olarak en üst düzeye çıkarmak için onların her birinin güçlü ve zayıf yönlerini besler.” Yukarıda yer alan teorinin ismi nedir ve kim tarafından geliştirilmiştir? Cevap:Çoklu zekâ teorisi- Gardner
5. Soru: Farklılaştırmayı destekleyen öğretmen, öğretim sürecini Bloom'un taksonomisi ile uyumlu hâle getirebilir ve süreç ilerledikçe öğrencilerin anlayışını derinleştirebilir. Bloom'un taksonomisinde yer alan altı üst düzey düşünme becerileri hangileridir? Cevap: (a)hatırlama, (b) kavrama, (c) uygulama, (d) analiz, (e) sentez ve (f) değerlendirme
6. Soru: Farklılaştırılmış öğretim yaklaşımının temel ilkeleri hangileridir? Cevap: 1. Güçlü bir sınıf topluluğu, grup üyelerinin her biri için öğrenmeyi destekler. 2. Nitelikli öğretim programı her sınıfa özeldir. 3. Öğrenciler için ulaşılabilir görevler, grup içerisindeki bireysel farklılıkları dengeler ve tüm öğrencilerin kapasitesine saygı gösterir. 4. Tüm öğrenciler için yüksek öğrenme hedefleri içerir. 5. Süreç içerisinde devam eden değerlendirme duyarlı öğretim hakkında bilgi verir. 6. Farklılaştırılmış bir sınıfta, öğrencilerin kendi özel ihtiyaçları için tasarlanmış görevler üzerinde benzer bir hazırlık düzeyine sahip akranlarıyla çalışmaları gereken zamanlar vardır. 7. Esnek sınıf yönetimi, bir sınıftaki tüm öğrenciler için farklılaştırma ve etkili öğrenme için gerekli yapı ve açıklık dengesini sağlar.
7.soru: “Neden farklılaştırılmış öğretim?” sorusuna verilen cevaplar nelerdir? Cevap:
8. Soru: Farklılaştırmanın temel öğeleri nelerdir? Cevap: Farklılaştırmanın temel ögeleri içerik, süreç, ürün ve öğrenme ortamıdır.
9. Soru: Farklılaştırmanın amacı ve uzun vadeli hedefi nedir? Cevap: Farklılaştırmanın amacı, tüm öğrencileri seviyelerinin en üst düzeyine çıkarmaktır. Farklılaştırmanın uzun vadeli hedefi ise yaşam boyu öğrenmeyi geliştirmektir.
10. Soru: Öğrencilerin bireysel farklılıklarının üç alanı hangileridir? Cevap: 1.hazırbulunuşluk, 2.ilgi ve 3.öğrenme profilleri
11. Soru: Hazırbulunuşluk nedir? Cevap: Öğrencinin belirli bir öğrenme alanıyla ilgili mevcut bilgi, anlayış ve beceri düzeyini ifade eder. Hazırbulunuşluk, yetenekten farklı olarak bir öğrencinin o günkü konu ile ilgili belirli bir anlayış veya beceriye yönelik giriş noktasını temsil eder.
12. Soru: Hazırbulunuşluk düzeyine göre farklılaştırma yapmanın amacı nedir? Cevap: Öncelikle öğrencilerin gelişimlerinin belirli bir noktasında işi biraz fazla zorlaştırmak ve ardından yeni zorluk seviyesinde başarılı olmaları için ihtiyaç duyacakları desteği sağlamaktır.
13. Soru: Farklılaştırılmış öğretimde “ilgi” nedir? Cevap: Bireyin kendisi için önemli olduğunu düşündüğü bir konuya odaklanmasına neden olan bir duyguyu ifade eder. Bir kişi için ilginç olan konular, olaylar veya örnekler o kişinin dikkatini çeker; merak uyandırır veya hayranlık uyandırır. Bu noktada ilgi, öğrenciler için büyük bir motivasyon kaynağıdır.
14. Soru: Öğrenme profilleri nedir? Cevap: Bireyin nasıl öğrendiği ile ilgilidir ve zekâ tercihleri, cinsiyet, kültür veya öğrenme stilleri gibi unsurlardan etkilenir.
15. Soru: Farklılaştırılmış öğretimde kullanılan stratejiler nelerdir? Cevap: Sınıfında farklılaştırılmış öğretimi uygulamak isteyen bir öğretmenin yararlanabileceği çok sayıda strateji bulunmaktadır. Bunlardan en çok bilinenleri: istasyon, merkezler, ajanda, karmaşık öğretim, yörünge çalışmaları, giriş noktaları, öğrenme sözleşmeleri ve katlı öğretimdir.
16. Soru: Farklılaştırılmış öğretimde kullanılan “istasyon stratejisi” nedir?
Cevap: Öğrencilerin eş zamanlı olarak çeşitli öğrenme aktivitelerini gerçekleştirebilecekleri merkezlerdir. Bir konunun farklı alt bölümleri farklı istasyonlarda hazırlanır. İstasyonlar, aynı ortamdadır. Öğrenciler farklı hazırbulunuşluk düzeylerine göre farklı öğrenme görevi ve aktivitesine yönlendirilir. Böylece bir konuda kazanmış oldukları üzerinde durmayarak kendi açılarından boşa vakit geçirmemiş olur. Öğrenciler farklı istasyonlardaki aktivitelerle o konuda pratik yapabilir, bazen arkadaşlarına öğretebilir, bazen de konuyla ilgili proje hazırlayabilir. Öğrencilerin hangi istasyona gideceği öğretmen tarafından belirlenebileceği gibi uygun yönlendirmelerle öğrenciye de bırakılabilir. İstasyonlar; öğrenme istasyonu, uygulama istasyonu, proje istasyonu, sanat istasyonu, müzik istasyonu olabileceği gibi öğrenci ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda farklı istasyonlar da oluşturulabilir.
17. Soru: Farklılaştırılmış Öğretimde kullanılan “merkezler stratejisi” nedir? Cevap: Kısmen istasyonlara benzemektedir. İstasyonlarda olduğu gibi merkezler de aynı ortamda yer alır. Fakat merkezlerde aynı konunun farklı yollarla öğrenilmesi amaçlanır. Bu da istasyondan ayrılan yönüdür. Pratikte, ilgi ve öğrenme olmak üzere iki merkez türü kullanılmaktadır. Öğrenme merkezleri, öğrenciye bir konuyu öğretmek ve öğrenilmiş bir konunun pekiştirilmesini sağlamak amacıyla sınıfların bir köşesinde hazırlanan etkinlik ve malzemelerin oldukları yerlerdir. İlgi merkezleri ise öğrencilerin konu hakkında, kendi ilgi alanlarında çalışma yapmalarını sağlamak amacıyla oluşturulan yerlerdir Örneğin, 3. sınıffen bilgisi dersinde maddeyi niteleyen özellikleri anlatmak isteyen bir öğretmen; deney yapma merkezi, eğitsel oyun hazırlama merkezi ve soruşturma merkezi oluşturabilir.
18. Soru: Farklılaştırılmış öğretimde kullanılan “Soruşturma Merkezi stratejisi” nedir? Cevap: Bu merkezdeki öğrenciler öncelikle hep birlikte bir şarkı söyleyerek şarkının sözleri hakkında düşünürler. Öğrenciler bu etkinlik üzerinde fikirlerini ortaya koyduktan sonra öğretmen onlara bir araştırma sorusu sorar. Her maddeye dokunulmasının, her maddenin tadına bakılmasının ya da koklanılmasının vücudumuza nasıl bir zararı olabilir? Hep birlikte tahminler ve fikirler üzerinde tartışılır.
19. Soru: Öğrenme Ajandaları stratejisi nedir? Cevap: Ajandalar stratejisi, her öğrenci için farklı görevlerin verildiği bir uygulamadır. Bu uygulamada her öğrencinin bir ajandası bulunur. Öğretmen, öğrencilerin ajandalarına çoğunlukla iki haftada tamamlanacak görevler yazar. Öğrenciler bu görevleri sınıfta kendilerine ajanda etkinliği için verilen zamanda tamamlar. Bu stratejinin amacı derse destek olmaktır. Ajanda stratejisi ile öğrenciler kendi öğrenme hızlarında; kendi öğrenme stillerine, çoklu zekâlarına uygun etkinlikleri tamamlar. 20. Soru: Karmaşık Öğretim stratejisi nedir? Cevap: Karmaşık öğretim, birçok özellik açısından birbirinden farklı öğrencilerin grupları için geliştirilmiştir. Her türlü zekâ, malzeme, stil, içerik vb. özelliklerden faydalanan küçük grup uygulamasıdır. Bu uygulama ile öğrenciler birbirlerinin olumlu yönlerinin farkına varmış olur. Yani her öğrencinin farklı bir yönden çalışmaya katkı yapması sağlanır. Karmaşık öğretimi ustaca uygulayan öğretmenler, öğrenciler çalışırken gruplar arasında hareket ederler. Öğrencilere çalışma hakkında açık uçlu sorular sorar, öğrencilerin düşünmelerini derinleştirir ve anlamalarını kolaylaştırırlar. Ayrıca zamanla öğretmenler öğrencilere kendi öğrenmelerinin sorumluluğunu ve yetkisini devrederler. Daha sonra otoriteyi iyi yönetmek için gereken becerileri geliştirmede öğrencileri desteklerler. 21. Soru: Yörünge Çalışmaları stratejisi nedir? Cevap: Yörünge uygulaması, proje yönteminin bireysel uygulanan şekli olarak tanımlanabilir. Yörünge ismi, hazırlanan projelerin işlenen konunun yörüngesi etrafından seçilmesinden gelir. Yörünge çalışmaları derse destek amacıyla kullanılabilir. Projenin içeriğinde olduğu gibi araştırmasının planlanması ve yürütülmesi ile sunumun nasıl yapılacağı konusunda da karar öğrencilerin kendisine aittir. Öğrenci proje konusunu -mevcut üniteden olmak kaydıyla- kendisi seçer. Proje süresi 3-6 hafta olarak belirlenir. 22. Soru: Giriş Noktaları stratejisi nedir? Cevap: Giriş noktaları, üst bilişsel öğrenme kuramlarına dayanmaktadır. Giriş noktaları stratejisinde öğrencilere aynı anda farklı giriş noktalarından başlama imkânı sunulur. Bu giriş noktaları çoklu zekâ alanlarına göre tasarlanmaktadır. Öğrenci, bir giriş noktasında konuyu okuyarak başlarken bir diğerinde bir film izleyerek veya drama yaparak başlayabilir. 23. Soru: Öğrenme Sözleşmesi stratejisi nedir? Cevap: Öğrencilerin eğitim sürecine aktif olarak katılmalarını artırmak, onlara bağımsız çalışma alışkanlığı kazandırmak ve kendi öğrenmelerinden sorumlu olmalarını sağlamak amacıyla kullanılan bir stratejidir. Öğrenme sözleşmesi, öğrencilerin hazırbulunuşlukları, ilgileri ve öğrenme profillerine göre öğretmen ve öğrenci arasında yapılan bir anlaşmadır. Öğrenme sözleşmeleri, öğrencilerin kendi öğrenmelerini yapılandırmalarını ve eğitim sürecinde aktif katılımlı öğrenciler olmalarını sağlar. Dayandığı temel ilke, öğretmenin kendileri için neyin iyi olduğunu düşündüğü ve planladığı pasif alıcı öğrenen yerine, öğrenme-öğretme sürecinde aktif rol alan öğrencidir. Bu çalışmada, verilen performansın ödevlerini yerine getirirken farklı kaynaklardan ilgilerine göre faydalanma, farklı tarzlarda sunum yapma ve kedilerine uygun görevler verme yoluyla farklılaştırma gerçekleştirmektedir. 24. Soru: Katlı Öğretim stratejisi nedir? Cevap: Katlı öğretim; öğrencilerin hazırbulunuşluk, öğrenme hızları, ilgileri, bilişsel yetenekleri ve öğrenme stillerindeki bireysel farklılaşmanın öğretim ortamında meydana getireceği olumsuzluğu gidermek amacıyla kullanılmaktadır. Katlı öğretimde bu bireysel farklılıklara göre tasarımın içerik, öğretim süreci, öğretim ürünü ve ortam boyutları kademelendirilmektedir. Bu şekilde bir tasarımla, örneğin ön öğrenmesi düşük, orta ve yüksek olan öğrencilerin aynı konuları, kendilerine uygun zorluk seviyesinde öğrenmeleri sağlanmaktadır. Ön öğrenmeye göre farklılaştırmalarda öğretmen, öğrencilerin seviyelerini belirlemekte ve buna göre öğretim sürecini düzenlemektedir. 25. Soru: Grup Araştırmaları stratejisi nedir? Cevap: Bu stratejide öğretmen öğrencilere konu seçimi konusunda rehberlik eder ve ilgi alanlarına göre sınıfı gruplara ayırır. Daha sonra araştırmayı planlama, araştırmayı yürütme, bulguları sunma ve sonuçları hem bireysel hem de grup olarak değerlendirmede onlara yardımcı olur. Öğretmenin rolü, araştırma süresince grup üyelerine yol gösterme amacı ile grup üyelerinin araştırma süresince ulaşabilecekleri kaynaklarla ilgili farkındalık kazanmalarını sağlamaktır.
26. Soru: Farklılaştırılmış öğretimde değerlendirme teknikleri hangileridir? Cevap: Farklılaştırılmış öğretimde öğrencilerin değerlendirilmesi önemli yer tutar. Öğrencilerin değerlendirilmesi; öğretimin başında, öğretim sürecinde ve öğretim sonunda olmak üzere üç aşamada gerçekleştirilir. 27. Soru: Farklılaştırılmış öğretimde öğretim öncesinde kullanılan teknikler hangileridir? Cevap: Köşe Kapmaca: Tekniğin uygulanmasında ilk olarak sınıfın köşelerine üzerinde “neredeyse hiç”, “bazen”, “sıklıkla” ve “kesinlikle” ifadeleri yazan kartlar yerleştirilir. Öğrencilerden konu ile ilgili bilgisini ifade eden köşeye gitmesi istenir. Kendi köşesine giden öğrenci, konu hakkında ne bildiğini ve neden bu köşede olduğunu açıklar. KutuYapma: Bu teknikte ilk olarak öğrenci bir kâğıda büyük bir kutu çizer, ardından bu kutunun içine küçük bir kutu çizer. Dıştaki kutuya “Ne biliyorum?” içteki kutuya ise “N bilmeliyim?” sorusunu yazar. Sonra da bu sorulara cevap arar. Evet-Hayır Kartları: Öğrenciler bir kart alarak bu kartın bir yüzüne “evet” diğer yüzüne “hayır” yazarlar. Öğretmen, soru sorduğu zaman bu kartlardan kendi durumlarına uygun olanı kaldırmalarını ister.
28. Soru: Öğretim sürecinde Kullanılan Değerlendirme Teknikleri hangileridir? Cevap: Öğrenme sürecinde değerlendirmek yapmak için parmakla işaretleme, yumuk yapma, gerçekle yüzleşme, sarmal oluşturma, simit, konuşma halkası gibi birçok farklı teknik vardır.
29. Soru: Öğretim sürecinde kullanılan değerlendirme tekniklerinden olan “parmakla işaretleme tekniği” nedir? Cevap: Öğrencilerin başparmaklarını kullanarak öğrenmenin neresinde olduklarına ilişkin bildirim vermeleri sağlanır. Öğrencilerin konu hakkındaki bilgi düzeylerini değerlendirmeleri amacıyla üç başparmak işaretinden birisini yapmaları istenir. • Başparmak yukarı doğru olduğunda, konu hakkında çok şey biliyorum, • Başparmak yana doğru olduğunda, konu hakkında biraz bilgim var, • Başparmak aşağıya doğru olduğunda, konu hakkında çok az bilgim var anlamındadır.
30. Soru: Öğretim sürecinde kullanılan değerlendirme tekniklerinden olan “yumruk yapma tekniği” nedir? Cevap: Bu teknik bir öz değerlendirme tekniği olarak kullanılabilir. Öğrenciler, öğrenmelerini derecelendirmek için bir elinin parmaklarını kullanarak birden beşe kadar sıralar. Konuyu bilme derecesine göre öğrencinin parmak sayısını artırması istenir. Bu uygulama için ilk olarak öğrencinin “Bu konuyu ne derece iyi biliyorum?” sorusunu kendi kendine sorması istenir. Sonra parmak kaldırılır. • 5 parmak açık olduğunda: Birisine açıklayabilecek kadar iyi biliyorum. • 4 parmak açık olduğunda: Yalnız başıma yapabilecek kadar biliyorum. • 3 parmak açık olduğunda: Biraz yardıma ihtiyacım var. • 2 parmak açık olduğunda: Daha fazla pratik yapmaya ihtiyacım var. • 1 parmak açık olduğunda: Henüz öğrenmenin başındayım, anlamına gelmektedir.
31. Soru: Öğretim sürecinde kullanılan değerlendirme tekniklerinden olan “gerçekle yüzleşme tekniği” nedir? Cevap: Bu teknikte öğrencilerden konuyla ilgili bilgi seviyelerini duygularıyla cevaplamaları istenir. Öğrencilere 3 adet kart dağıtılır. Bu kartlara mutlu, sakin ve üzüntülü üç adet yüz resmi çizilir. Öğrenciler konuya yönelik duygularla cevaplanabilecek durumlarda ellerindeki bireysel kartlarda yer alan mutlu, ciddi ve üzgün yüz ifadelerinden birini seçerek havaya kaldırırlar. Böylece öğrencilerin bilgi düzeylerinin belirlenmesinin yanı sıra duygularını ifade etmelerine olanak tanınır.
32. Soru: Öğretim sonrasında kullanılan değerlendirme teknikleri hangileridir? Cevap: Bu değerlendirme türü, öğretmenin öğrencinin öğretilmesi istenilen hedefi, bilgi veya beceriyi başarıyla öğrenip öğrenmediğini görmesi amacıyla yapılır. Bu değerlendirmeler standartlaştırılmış testler, projeler, öğretmen tarafından oluşturulan sınavlar/testler veya sözlü raporlar olabilir. 33. Soru: Öğretim sonrasında kullanılan değerlendirme tekniklerinden olan “sarmal oluşturma tekniği” nedir? Cevap: Öğrencilere o günün öğrenme konusuna yönelik çeşitli sorular yöneltilir. Sorulan soruların cevaplarını öğrencilerin kâğıda yazmaları istenir. Sonrasında, öğrenciler bir daire oluşturur. Dairedeki her öğrenci dönüşümsel olarak söz hakkı alır ve kâğıda yazdıklarını okur.
34. Soru: Öğretim sonrasında kullanılan değerlendirme tekniklerinden olan “simit tekniği” nedir? Cevap: Öğretmen tahtaya bir simit şekli çizer. Şeklin dış tarafına ''öğreniyorum'' ve iç tarafına ''biliyorum'' ifadeleri yazılır. Daha sonra öğrencilerden konu hakkındaki bilgilerini paylaşmaları istenir. Gelen cevaplar simit şeklinin ilgili yerlerine not edilir. Bu teknik farklı bir şekilde de kullanılabilir: Öğrenciler, simit şekli gibi bir iç ve dış daire oluştururlar. Çemberin içindeki öğrenciler, dışarıdaki öğrencilerle eşleşir. Her bir öğrenci bildiklerini paylaşır. Paylaşıma devam etmek için iç daire saat yönünde, dış daire ise saat yönünün tersine hareket eder.
35. Soru: Öğretim sonrasında kullanılan değerlendirme tekniklerinden olan “konuşma halkası tekniği” nedir? Cevap:Bu teknikte öğrencilerden üçer kişilik gruplar oluşturulur. Öğrencilere A, B ve C isimleri verilir. A, belirlenen konu hakkında konuşmaya başlar ve kendisine işaret verilene kadar devam eder. Sonra B, konu hakkında konuşmaya başlar; o da kendisine işaret verilene kadar konuşmaya devam eder. Sonra C, konu hakkında konuşur. Bu şekilde öğrencilerin konu hakkında konuşacak bir şeyleri kalmayıncaya kadar devam edilir. Bu sayede öğrencilerin konu hakkında ne kadar bildikleri ya da öğrendikleri tespit edilmeye çalışılır.
36. Soru: Öğretim sonrasında kullanılan değerlendirme tekniklerinden olan “döngüsel yansıma tekniği” nedir? Cevap: Sınıfın farklı yerlerine üzerine konuların yazılı olduğu kâğıtlar asılır. Öğrenciler küçük gruplara ayrılarak köşelere giderler ve burada bulunan kâğıtlara konu hakkındaki düşüncelerini yazarlar. Gruplar kendilerine verilen işaretle bir sonraki konunun yer aldığı bölüme giderler. Öğretmenin işareti ile gruplar bir sonraki köşeye geçerler. Öğrenciler döngüsel olarak sınıfın köşelerinde hareket etmeye devam eder. Sonrasında gruplar en son bulundukları köşedeki kâğıtları alarak kâğıttaki konu ile ilgili yazılanları sınıfta okurlar ve tartışırlar.
37. Soru: Öğretim sonrasında kullanılan değerlendirme tekniklerinden olan “döngüsel yansıma tekniği” nedir? Cevap: Sınıfın farklı yerlerine üzerine konuların yazılı olduğu kâğıtlar asılır. Öğrenciler küçük gruplara ayrılarak köşelere giderler ve burada bulunan kâğıtlara konu hakkındaki düşüncelerini yazarlar. Gruplar kendilerine verilen işaretle bir sonraki konunun yer aldığı bölüme giderler. Öğretmenin işareti ile gruplar bir sonraki köşeye geçerler. Öğrenciler döngüsel olarak sınıfın köşelerinde hareket etmeye devam eder. Sonrasında gruplar en son bulundukları köşedeki kâğıtları alarak kâğıttaki konu ile ilgili yazılanları sınıfta okurlar ve tartışırlar.
38. Soru: Öğretim sonrasında kullanılan değerlendirme tekniklerinden olan “portfolyo” nedir? Cevap: Hedeflenen kavram ve becerilerin uygulanması ve anlaşılmasının kanıtını destekleyen ölçütlere dayalı çok özel amaçlarla öğrenci çalışmalarının bir araya getirilmesidir. Portfolyolar kat edilen ilerlemeyi gösterebilir, başarının kanıtlarını sunabilir, ölçme ve değerlendirmeyi destekleyebilir ve hangi ek öğrenmelerin gerçekleşmesi gerektiğini gösteren bölümler sunabilir. Öğrenme süreci boyunca devam eden geri bildirim ve yansıtma sürecini kolaylaştırmanın bir yoludur.
39. Soru: E-portfolyo nedir? Cevap: Öğrencilerin çalışmalarını, projelerini, raporlarını ve hedeflere ulaşma yollarını gösterdiği; diğer belgeleri sergileyebildiği, dijital bir koleksiyondur. Öğrenci kişisel geri bildirimler ve düşüncelerle kendi kendini değerlendirir.
40. Soru: Genellikle portfolyo, portfolyonun içine konacak ürünlerin seçiminde hem öğrencinin hem de öğretmenin yer aldığı bir ortaklıktır. Öğretmen, seçim kriterleri belirleyecek ve öğrencilerin çeşitli tercihlerini yapmalarına izin verecektir. Bazı öğretmenler dâhil edilen ürünleri tanımlamak için hangi renkleri kullanır ve bu renklerin anlamı nedir? Cevap: Bu renklerin kullanımı; öğrenci tarafından seçilen ürünlerde “kırmızı nokta”, öğretmen tarafından seçilen ürünlerde “sarı nokta”, öğretmen ve öğrencinin birlikte seçtiği ürünlerde “yeşil nokta” şeklinde olabilir.
41. Soru: Portfolyo’nün aşamaları nelerdir? Cevap:
42. Soru: Öğretim sürecinin “girdisi” hangi unsurdur? Cevap: İçerik, öğretim sürecinin girdisidir.
43. Soru: Farklılaştırmanın temel ögeleri nelerdir?
Cevap: Etkili bir farklılaştırmadan söz edebilmek için öğretmenlerin; öğrencilerin hazırbulunuşluk düzeylerine, ilgilerine veya öğrenme profillerine göre farklılaştırabileceği çeşitli ögeler bulunmaktadır. Bu ögeler: 1.içerik, 2.süreç, 3.ürün ve 4.öğrenme ortamıdır.
44. Soru: İçeriği öğrencilerin hazırbulunuşluk düzeylerine göre farklılaştırmanın amacı nedir? Cevap: Öğrencilerden öğrenmeleri istenen temel bilgi ve beceriyi öğrencinin okuma ve anlama kapasitesiyle eşleştirmektir. 45. Soru: İçeriği öğrencilerin İlgi alanlarına göre farklılaştırmanın amacı nedir? Cevap: Mevcut öğrenci ilgileri üzerine inşa edilen veya öğrenci ilgi alanlarını genişletebilen fikirlerin ve öğretim araçlarının programa dâhil edilmesidir. 46. Soru: İçeriğin öğrencilerin öğrenme profillerine göre farklılaştırılmasının amacı nedir? Cevap: Bir öğrencinin tercih ettiği öğrenme yöntemine uygun öğretim araç gereç ve uygulamalarının işe koşularak öğrencilerin öğrenme kapasitelerini en üst düzeye çıkarmak ve bu sayede hem etkili hem de keyifli öğrenme ortamı oluşturmaktır.
47. Soru: Bir öğrenme deneyiminde, öğrencinin bilişsel olarak yapması beklenen temel kavramlar, genellemeler ve beceriler hangi aşamada anlamlandırılır? Cevap: Süreç, öğrencilerin bilgiyi aktif olarak işleyip anlamlandırmaya çalışmalarıyla başlar. Bu da okulda genellikle “etkinlikler” yoluyla gerçekleştirilir. Bir öğretim döngüsünün süreç aşamasında yapılan farklılaştırma çok önemlidir.
48. Soru: Öğrencilerin öğrenmelerinin hedeflendiği temel bilgi ve becerileri süreç içerisinde öğrendiklerini, anladıklarını ve yapabildiklerini göstermenin yolu nedir? Cevap: Ürün, öğrencilerin öğrenmelerinin hedeflendiği temel bilgi ve becerileri süreç içerisinde öğrendiklerini, anladıklarını ve yapabildiklerini göstermenin yollarıdır. Başka bir deyişle ürün, öğrencinin bildiğini ortaya koymaya yönelik bireysel yorumudur. Öğrencilerin öğrendiklerini ortaya koyabilecekleri deneme, makale veya diğer yazı türleri gibi ürünler yazılı ürünlerdir. Bu ürünler özellikle dilsel zekâ odaklı öğrencilere farklılaştırılmış ürün alternatifi sunmaktadır
49. Soru: Farklılaştırılmış bir sınıfta öğretmenlerin çeşitli şekillerde ve zaman içinde, öğrencilerine hem bireysel olarak hem de bir bütün olarak tutarlı bir şekilde iletmeleri beklenen belirli mesajlar vardır. Bunlar hangileridir? Cevap:
50. Soru: Ödüller ve cezalar, öz güdülenme şansını ve öğrenmeyi bir ödül olarak görmeyi azaltır. Ödülleri kullanmanın beş işlevsel alternatifi hangileridir? Cevap:
51. Soru: Farklılaştırılmış öğretimin planlanma aşamaları nelerdir? Cevap: 1. İlk olarak dersin kazanımlarını göz önünde bulundurarak temel standartları belirlenir. 2. İçeriği, bilgi ve becerileri bütüncül bir şekilde kazandıracak şekilde yapılandırılır. 3. Öğrencilerin neyi bildikleri ve neleri öğrenmeleri gerektiği belirlenir. Bu, beyindeki uzun süreli bellekte depo edilmiş ön bilgilere ulaşmayı sağlar. Bu biçimlendirici ön değerlendirme, üniteden 1-2 hafta önce yapılabilir; bu sayede öğrenme etkinlikleri, öğrencileri gruplama, yeni konu hakkında beklentiyi ve heyecanı artırmak için fazlasıyla zaman kazanılmış olur. 4. Öğrencilerin öğrenmeleri gereken bilgi ve beceriler ile bunları kazanmaları için neler gerektiğini belirlenir. 5. Öğrencilerin bildiklerini göstermelerine fırsat sağlanır. Tüm bu aşamalar, öğrencilerin farklılaşan derecedeki öğrenme tercihleri, çoklu zekâları ve kişisel ilgilerini dikkate almamız gerektiğini göstermektedir. “Tek beden herkese uymaz.” uygulama teması, farklılaştırılmış öğretiminin bir ihtiyaç olduğunu ortaya koymaktadır.
52. Soru:
Bu sorular, program geliştirme sürecinde hangi temel ögelerle ilgilidir? Cevap:
53. Soru: Aşağıda yer alan program türleri sınıflandırması kime aittir?
Cevap: Posner
54. Soru: Aşağıda yer alan program türleri sınıflandırması kime aittir?
Cevap: Eisner
55. Soru: Resmî metinlerde açıkça belirtilen biçimde geliştirilen; hedefleri, konuları ve işleniş sırasını; kullanılacak araç gereçleri ve değerlendirmeyi içeren program hangisidir? Cevap: Resmî program
56. Soru: Uygulanması planlanan eğitim programının uzmanlar tarafından önerildiğini ve programın uygulanması sırasında asıl kararı öğretmenin verdiği program türü hangisidir?
Cevap: Uygulamadaki program
57. Soru: Öğretmen, eğitim kurumları ve / veya devlet tarafından hazırlanan sınavlarda ölçülen öğrenmeleri kapsayan program türü hangisidir?
Cevap: Test edilen program
58. Soru: Gizli, saklanan ve informal program olarak da adlandırılan, resmî/formal program dışında yazılı ve resmî olmayan, farklı hedeflerin kazanılmasını sağlayan program türü hangisidir? Örtük program
59. Soru: Resmî programda yer almasına karşılık uygulamaya konmayan, göz ardı edilen, üstünkörü geçilen ya da atlanan program türü hangisidir? Cevap: İhmal edilen program
60. Soru: Okulun dışında yapılması planlanmış her türlü deneyim, etkinliğin yer aldığı program türü hangisidir? Cevap: Ekstra program; bu tür etkinliklere spor karşılaşmaları, halk oyunları, sinema, tiyatro, konferanslar, sergiler vb. örnek olarak verilebilir.
61. Soru: Bilim insanları ya da meslek kuruluşlarınca hazırlanan program türü hangisidir? Cevap: Önerilen program
62. Soru: Resmî programın hedeflerinin tam karşıtını savunan kişileri yetiştirmek üzere oluşturulan program türü hangisidir? Cevap: Karşıt program
63. Soru: Eğitim programı içinde yer alan ve özellikle öğrenme-öğretme etkinliklerinin planlanması ve uygulanmasını kapsayan program hangisidir? Cevap: Öğretim programı
64. Soru: Öğretim programı içinde yer alan matematik, Türkçe, beden eğitimi gibi bir ders ya da kursun amaçlarını, içeriklerini, öğrenme-öğretme ve değerlendirme süreçlerini kapsayan program hangisidir? Cevap: Ders Programı
65. Soru: Program geliştirme, en genel tanımıyla eğitim programının ögeleri olan hedef, içerik, öğretme-öğrenme süreci ve değerlendirme boyutları arasındaki dinamik ilişkiler bütünü olarak tanımlanmaktadır. Program geliştirme sürecinin aşamaları nelerdir? Cevap: Program geliştirme süreci en genel biçimiyle planlama, tasarlama, deneme, değerlendirme ve programa süreklilik kazandırma aşamalarından oluşur.
66. Soru: Program geliştirmenin hangi aşamasında geliştirilecek programa ilişkin birtakım kararların alınması beklenir? Cevap: Planlama
67. Soru: Program geliştirmenin hangi aşamasında; bu çalışmanın neden yapıldığı, ulaşılmak istenen çıktıların neler olduğu, sürecin nasıl işleyeceği ve amaçlara ulaşılıp ulaşılmadığının nasıl anlaşılacağı soruları yanıtlanır? Cevap: Program Tasarısının Hazırlanması, programın ögelerini( amaçlar, içerik, öğrenme-öğretme süreci ve ölçme ve değerlendirme) kapsar.
68. Soru: Program geliştirmenin hangi aşamasında programın etkililiği hakkında karar verilir? Cevap: Değerlendirme sürecinde programın tüm ögeleri ve bu ögeler arasındaki ilişkiler değerlendirilir, uygulama süreci incelenir ve programın çeşitli açılardan (amaçlara ulaşma düzeyi, içeriğin uygunluğu vb.) uygunluğuna karar verilir. Bu sürecin sonunda program olduğu gibi uygulamaya konabilir, geliştirilerek uygulamaya başlanabilir ya da sonlandırılabilir.
69. Soru: Bağlam; bir olay veya durumun sosyal, kültürel, coğrafi, ekonomik, siyasal, yasal, tarihsel, psikolojik ve felsefi ilişkiler örüntüsü olarak tanımlanabilir. Eğitim programlarının bağlamı nasıl belirlenir? Cevap: Programın amaç-içerik-eğitim durumları-ölçme ve değerlendirme boyutlarının esas aldığı eğitim felsefesi, psikolojisi, sosyolojisi, öğrenme-öğretme kuramları kapsamında belirlenir.
70. Soru: Program değerlendirme türleri nelerdir?
Cevap: Program değerlendirme, değerlendirme biçimine göre formal ve informal değerlendirme olarak ikiye ayrılır.
Değerlendirme amacı yönünden ise biçimlendirici ve toplam değerlendirme olarak sınıflandırılmaktadır.
71. Soru: Program değerlendirme yaklaşımları nelerdir? Cevap:
72. Soru: Kavram nedir? Cevap: Nesnelerin veya olayların ortak özelliklerini kapsayan ve bir ortak ad altında toplayan genel tasarım. Elma gibi somut, gözle görebileceğimiz kavramların yanı sıra dürüstlük, mutluluk, acı gibi soyut kavramlar da vardır. Kavramlar zaman içerisinde çeşitli yaşantılar yoluyla gelişmeye devam eder.
73. Soru: Kavramların özellikleri nelerdir? Cevap:
74. Soru: Kavram öğrenimi ve öğretiminin özellikleri nelerdir? Cevap:
75. Soru: Kavram geliştirme sürecindeki yaklaşımlar nelerdir? Cevap: 1. Genelleme: Nesnelerin, olayların ya da olguların var olan özelliklerinden yola çıkarak bir genel ilkeye ulaşma sürecidir. 2. Ayrım: Benzemeyen özelliklerin vurgulanmasıdır. 3. Tümevarım: Genele ulaşma, çıkarım yapma sürecidir. 4. Tanımlama: Kavramların özelliklerini açıklamadır. 5. Tümdengelim: Örneklerden yola çıkarak genel hâlinaçıklanma sürecidir.
76. Soru: Kavram Haritaları nedir? Cevap: Joseph D. Novak tarafından Ausubel’in anlamlı öğrenme kuramına dayalı olarak 70’li yılların başında Cornell Üniversitesinde geliştirilmiştir. Bilgiyi organize edip görsel bir şekilde sunar. Ausebel’in ortaya atmış olduğu anlamlı öğrenmeye yardımcı olur. Bu manada kavramlar ve kavramlar arası ilişkileri gösteren grafiksel bir görsel araçtır.
77. Soru: Kavram haritaları hazırlanırken dikkat edilecek hususlar nelerdir? Cevap:
78. Soru: Kavram haritalarının faydaları nedir? Cevap:
79. Soru: Zihin Haritaları nedir? Cevap: Olayların, fikirlerin sistematik bir şekilde görselleştirilmesidir. Tony Buzan tarafından geliştirilmiştir. İlk olarak not alma tekniği olarak ortaya çıkmıştır.
80. Soru: V-Diyagramlarının amacı nedir? Cevap: Başlangıçtaki amacı özellikle fen bilimi alanında laboratuvar araştırmalarının daha etkili olması içindir. Hazırlanan raporlar da öğrencilerin teorik bilgiler ile uygulamalar arasında bağlantı kurmalarına yardımcı olmaktadır. 1980’li yıllarda D. Bob Gowin ve arkadaşları tarafından geliştirilmiştir.
81. Soru: Bir kavram karikatürü hazırlarken hangi noktalara dikkat edilmelidir? Cevap:
82. Soru: Akran Öğretimi nedir? Cevap: Öğrencilerin pasif bir dinleyici olmasının ötesinde, aktif olarak öğrenme sürecine katılımını sağlayan aktif öğrenme yaklaşımlarından birisi olan akran öğretimi, her branşta uygulanabilir bir yöntemdir. Öğrenciyi merkeze alan, onun ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran, bir eğitmenin rehberliğinin yanı sıra kendi yaş grubundan, birbirilerini çok daha iyi anlayan “akran”larının desteğinde olan bir süreçtir.
83. Soru: Akran Öğretiminin adımları nelerdir? Cevap:
84. Soru: Akran öğretimi yönteminin uygulanmasındaki en önemli aşamalardan birisi kavram sorusudur. Kavram sorusunun özellikleri nelerdir? Cevap: • Sadece sayıların kullanılıp çözüme ulaşıldığı bir soru olmamalıdır. • Soru çoktan seçmeli ve yeterli sayıda seçenek içermelidir. • Soru öğrencinin anlayacağı dilde açık ve net olmalıdır. • Soru ne çok zor ne de çok kolay olmalıdır. • Soru tek bir kavram üzerinde olmalıdır.
85. Soru: Akran öğretiminin uygulanmasındaki yöntemler nelerdir? Cevap: 1. El kaldırma: En kolay ve kısa sürede bir şekilde öğrenci yanıtlarını alıp değerlendirme yapılabilecek yöntemdir. İşaret dili alfabesi unsurları kullanılabilir. 2. Flaş kartlar: Öğrencilere farklı renk ve formlarda A, B, C gibi kartlar önceden dağıtılarak yapılabilir. 3. Taramaformları: Büyük gruplarda tercih edilebilir. 4. Clickers: Teknolojik bir uygulamadır. Bunun için ayrıca bir uygulama aparatı gerekir. Derste tahta veya herhangi bir perdeye doğrudan cevap oranları yansıtılabilir. 5. Çevrim içi yanıt sistemleri: Günümüz web 2.0 araçları yardımıyla rahat bir şekilde kullanılabilir.
86. Soru: Formal öğrenme, non-formal öğrenme ve informal öğrenmeyi karşılaştırınız? Cevap:
87. Soru: Okul dışı öğrenme sürecinin organizasyonunda etkinlik öncesi hazırlıklar nelerdir? Cevap: • Etkinlik planının hazırlanması: zaman, akış planının planlanması • Okul yönetimi ve ailelerden izinlerin alınması • Gidiş-dönüş ulaşımının planlanması • Gidilecek ortamdaki iletişim kurulacak kişinin belirlenmesi: izin, uygulamanın yapılmasının organizasyonu, ortamdaki materyallerin tespiti • Öğrencilerin bilgilendirilmesi: gidilecekortam, kurallar, güvenlik • Velilerin bilgilendirilmesi • Etkinlik planının hazırlanması: zaman, akış planının planlanması • Okul yönetimi ve ailelerden izinlerin alınması • Gidiş-dönüş ulaşımının planlanması • Gidilecek ortamdaki iletişim kurulacak kişinin belirlenmesi: izin, uygulamanın yapılmasının organizasyonu, ortamdaki materyallerin tespiti • Öğrencilerin bilgilendirilmesi: gidilecekortam, kurallar, güvenlik • Velilerin bilgilendirilmesi • Öğrencilerin çalışma programının belirlenmesi: çalışmakâğıtları, fotoğraf çekme vs. • Öğrencilerin gereksinimlerinin dikkate alınması: su, iaşe, tuvalet, engelli öğrenciler
88. Soru: Okul dışı ortamlarda yapılan faaliyetlerin de sınıf içinde olduğu gibi etkinlik sonrasında değerlendirilmesi gerekmektedir. Okul dışı öğrenme faaliyetleri sonrasında kullanılabilecek ölçme-değerlendirme araçları nelerdir? Cevap: 1. Kavram haritaları 2. Zihin haritaları 3. Etkinlik sonrası değerlendirme 3. Metin çözümlemesi 4. Bulmacalar 5. Gazete/poster/broşür hazırlama 6. Fotoğraf sergisi 7. Kompozisyon/mektup yazma
89. Soru: Öğrenme sürecine etki eden değişkenler nelerdir? Cevap: Çocukların geçmiş öğrenme deneyimleri, sosyal ve kültürel yaşantıları; okul, öğretmen, aile, akran gibi eğitim paydaşlarının çocuk üzerindeki etkileri onların öğrenmeye yönelik tutum ve davranışları üzerinde de etkilidir. 90. Soru: Öğrenme sürecinin belirleyici unsurları nelerdir? Cevap:
91. Soru: Bloom, tam öğrenme modelinde, öğrenme ürünlerini etkileyen temel unsurları nasıl tanımlamıştır? Cevap: Ön koşul öğrenmeleri kapsayan öğrenci bilişsel giriş davranışları, duyuşsal giriş özellikleri ve öğretim hizmetinin niteliği (ipuçları, katılma, pekiştirme, dönüt ve düzeltme) olarak tanımlamıştır.
92. Soru: Geri bildirimlerin özellikleri nelerdir? Cevap: • Ayrıntılı olarak sunulmalıdır. • Kişiye değil, ürüne yönelik olmalıdır. • Açık ve anlaşılır olmalıdır. • Süreç odaklı ve biçimlendirici olmalıdır. • Bilişsel, üstbilişsel ve duyuşsal özellikleri içermelidir. • İlerlemeyi ve farkı göstermelidir. • Sözlü ve yazılı olmalıdır. • Pozitif unsurları içermelidir. • Pozitif jest ve mimikler geri bildirime eşlik etmelidir. • Doğrudan yanıta değil, düşündürmeye yönelmelidir. • Sadece eksikliklere ve yanlışlara yönelmemelidir, aynı zamanda düzeltme de içermelidir.
93. Soru: Etkili geri bildirim sürecinde kullanılan Web 2.0 Araçları nelerdir? Cevap: Web 2.0 Araçları Okul dışı ortamlarda öğrenme-öğretme süreçlerinde sıklıkla kullanılır olmuştur. Bunlar arasında Kahoot, Formative, Socrative, Edmodo, Actively, Google drive, Edpuzzle, Playposite, Plicker gibi uygulamaları sayabiliriz. Bu uygulamalar farklı türlerde geri bildirim düzenlemelerine imkân sağlamaktadır. Bu geri bildirimler anlık olabildiği gibi gecikmiş olarak da verilebilir. Bu uygulamaların bir diğer önemli özelliği ise genel olarak otomatik geri bildirime uygun olmaları ve aynı zamanda öğretmen ve akranlar ile etkileşime izin verecek modüllerinin de bulunmasıdır. Kahoot: Kahoot ile öğrencilere anlık geri bildirim verilebilmektedir. Ağırlıklı olarak hatırlama ve anlama düzeyindeki sorulara yönelik geri bildirim sağlayan sistem, sınırlı geri bildirimler için daha uygundur (doğru, yanlış vb.). Formative: Formative ile öğrencilere anlık geri bildirim verilebilir, onlar ile etkileşime girilerek yanıtları görülebilir ve ayrıntılı geri bildirimler düzenlenebilir. Socrative: Socrative’de öğrencilere yönelik çoktan seçmeli, doğru-yanlış ve kısa cevaplı sorular hazırlanabilir, öğrencilere anında onaylayıcı ya da detaylı geri bildirimler verilebilir. Edmodo: Edmodo, sanal sınıf uygulaması ile öğretmen ve akran geri bildirimine imkân sağlar. Program arayüzünde video linkleri paylaşılabilir, tartışma forumları açılabilir, öğrencilere ödevler verilebilir, anlık ve gecikmeli geri bildirimler düzenlenebilir. Bununla birlikte öğretmen ve öğrenciler tarafından derslere yönelik sunu materyalleri yüklenebilir ve bu materyallere yönelik geri bildirimler sunulabilir. Google drive: Google drive üzerinde ortak dokümanlar oluşturulabilir. Her bir öğrenci dokümanlar üzerinde değişiklikler yapabilir ve kendi görüşlerine göre dokümanı düzenleyebilirler. Benzer şekilde öğretmenler de bu dokümanlar üzerinden anlık olarak geri bildirimlerini paylaşabilirler. Google drive yeni dokümanların oluşturulmasına ve/veya tek bir doküman üzerinde öğrenci ve öğretmenlerin ortak çalışma yürütmesine olanak sağlamaktadır. 94. Soru: Öğrenme nedir? Cevap: Bireyin davranışında ya da bireyin bir davranışı gösterme yeterliliğinde yaşantısı yoluyla meydana gelen kalıcı izli değişimdir. Bu tanımı incelediğimizde bireyin davranışında ya da bireyin bir davranışı gösterme yeterliliğinde ifadeleri ile bireyin NEYİ? değiştirmesi gerekiyor sorusuna, yaşantısı yoluyla ifadesi ile NASIL? sorusuna cevap alırken kalıcı izli ifadesi ile bu değişimin ÖLÇÜTÜ hakkında vurgu karşımıza çıkmaktadır.
95. Soru: Öğrenme kavramının temel özellikleri nelerdir? Cevap: 1. Öğrenme ile bireyin davranışlarında bir değişme meydana gelir. 2. Öğrenme ile bireyin davranışında meydana gelen değişme kalıcı ve uzun sürelidir. 3. Öğrenme, bireyin öğrenme sürecine aktif katılımı ile gerçekleşir. Öğrenme, bireyin öğrenme sürecinde yaşantı, deneyim kazanması sonucunda oluşur. 4. Bireyde öğrenme gerçekleştiğinde öğrenilen bilgilerin başka durumlara aktarılması ya da başka durumlarda transfer edilerek kullanılması mümkündür. 5. Bireyin öğrenme ile ortaya koyduğu davranış değişikliklerinin geçici olarak meydana gelmiş yorgunluk, hastalık, ilaç kullanma gibi etkenlere bağlı olmaması gerekir. 6. Öğrenme ile ortaya konan davranışın sadece büyüme sonucunda oluşmaması gerekir.
96. Soru: Refleks nedir? Cevap: Refleks, bireyin doğuştan getirmiş olduğu bir uyarıcıya karşı belli ve basit bir davranış gösterme eğilimi olarak tanımlanır. Aynı zamanda bir uyarıcıya karşı gösterilen oldukça hızlı ve tutarlı tepki olarak da ifade edilebilir. Refleksin özellikleri incelendiğinde; 1. Doğuştan getirilmiştir. 2. Belli bir uyarıcısı vardır. 3. Belli bir davranıştır. 4. Basit bir davranıştır. 5. Organizmanın biyolojik donanımında yer alır. 97. Soru: İçgüdü nedir? Cevap: İçgüdü; doğuştan getirilen, türe özgü karmaşık ve öğrenilmemiş olan, kişiliğin gelişiminde rol oynayan temel psikolojik bir güçtür. Gündelik yaşamda içgüdü bireyin içinden geldiği gibi davrandığında ortaya koyduğu ve bilinçli olarak yapmadığı davranışlardır. İnsanlarda içgüdü yoktur yalnız içgüdüye uygun şekilde gösterilen davranışlar vardır ve bunlara da “içgüdüsel davranışlar” denir. Tanım incelendiğinde bir davranışın içgüdü sayılabilmesi için; 1. Doğuştan gelmesi, 2. Bir türün tüm üyelerinde bulunması, 3. Başka türlerde aynı biçimde bulunmaması, 4. Karmaşık bir davranış örüntüsü olması, 5. Belli bir biyolojik gereksinim ile ortaya çıkmamış olması gerekmektedir.
98. Soru: Davranışlar kaç grupta toplanır? Cevap: Davranışlar genel olarak üç grupta toplanır; A) Doğuştan Gelen Davranışlar: İçgüdüsel ve refleksif davranışlardan oluşur. Bu davranışlarımızı öğrenme yoluyla değiştiremeyiz. Örneğin kalp kasımızın çalışma davranışını öğrenme yoluyla değiştiremeyiz. Yine göz bebeğinin fazla ışıkta küçülmesi ve az ışıkta büyümesi refleksif bir davranıştır ve bunu öğrenme yoluyla değiştiremeyiz. B) Geçici Davranışlar: Alkol, ilaç yorgunluk, hastalık gibi etkenlerle ortaya çıkan; bu etkiler ortadan kalkınca bir daha görülmeyen geçici davranışlardır. Örneğin bir çocuğun yüksek ateşi olduğunda gösterdiği davranışlar veya alkollü bireyin alkolün etkisiyle yaptığı konuşmalar gibi. C) Sonradan Kazanılan Davranışlar ya da Öğrenme Ürünü Olan Davranışlar: Doğuştan getirilmeyen, öğrenme yoluyla edinilen, sonradan kazanılan davranışlardan oluşur. Örneğin parmak kaldırdığında öğretmenin kendisine söz verdiğini gören öğrenci, başka bir zaman da söz almak istediğinde parmak kaldıracaktır.
99. Soru: Öğretme nedir? Cevap: Bireyin öğrenmesine yardım/destek/rehberlik yapma işi. Öğrenmeye yardım, bilgi aktarımı değildir. Bilgilerin aktarılamamasıdır. Davranışı modelleme, kaynak sağlama, hangi sıra ile nasıl öğrenileceğini gösterme, dönüt verme; hepsi öğretme davranışıdır.
100. Soru: Öğretim nedir? Cevap: Planlı/amaçlı öğretme çabası/etkinliklerine “öğretim” ismi verilir. Okul öğrenmeleri söz konusu olduğunda öğretim etkinlikleri, öğretim programları doğrultusunda hazırlanır.
101. Soru: Öğretim programları nedir? Cevap: Öğrencilere kazandırılacak özelliklere ulaşmak için planlanan etkinlikleri içeren yazılı dokümanlara verdiğimiz isimdir. 102. Soru: Öğrenme için temel ilkeler nelerdir? Cevap: 1. Öğrenme hedefe yöneliktir. 2. Öğrenme ön bilgi ile yeni bilgi arasında bağ kurmaktır. 3. Öğrenme bilginin örgütlenmesidir. 4. Öğrenme doğrusal olmayan fazlar hâlinde gerçekleşir. 5. Öğrenme gelişimden etkilenir. 6. Öğrenme stratejiktir.
103. Soru: Öğrenme stratejileri; öğrencilerin yeni bilgi ve becerileri almak, anlamlandırmak, saklamak, gerektiğinde hatırlamak için kullandıkları amaçlı eylem ve düşüncelerdir. Öğrenme stratejileri etkiledikleri süreçlere göre nasıl sınıflandırılır? Cevap: A) Bilişsel stratejiler: Akademik işi tamamlamak amacıyla kullanılan stratejiler (örneğin soru çözme, altını çizme, özet yazma). B) Üstbiliş stratejiler: Öğrenmeyi planlama, izleme ve kontrol amacıyla kullanılan stratejiler (örneğin nasıl öğrenebileceğini düşünme, öğrenip öğrenmediğini kontrol). C) Sosyal ve duyuşsal stratejiler: Başkalarıyla etkileşimi gerektiren ya da bireyin duyuşsal durumunu etkilemeye yönelmiş stratejiler (örneğin kendini ödüllendirme, kendisi için önemini düşünme, arkadaşına sorma). 104. Soru: Öğrenmeyi dolaylı etkileyen faktörler nelerdir? Cevap: Öğrenmeyi dolaylı etkileyen faktörler, öğreten (öğretmen) ve öğrenme ortamıdır.
105. Soru: Öğrenme ortamı nedir? Cevap: Öğrenme ortamı, ortamda bulunan tüm bireylerin (öğrenen-öğreten) tutumlarını, becerilerini ve ilişkilerini yansıtır. Öğrenme ortamı, psikolojik ortam ve fiziksel ortam olarak genelde ikiye ayrılır. Psikolojik ortam, en genel anlamı ile öğrenme için uygun kişiler arası ilişkilerin olup olmadığını anlatır. Bir sınıfta bu, sınıfın iklimi ya da sınıfın havasıdır. Daha geniş olarak ele alındığında bu aynı zamanda veli-okul, veli-öğretmen, okul-öğretmen, okul-öğrenci, öğrenci öğretmen, öğrenci-veli ilişkilerinden etkilenir ve bunları etkiler. Sınıf içerisinde olumlu psikolojik havayı oluşturan ve sürdüren kişi öğretendir (öğretmen). Fiziksel ortam ise öğrenmenin gerçekleşmesini sağlayan uygun çevresel koşulları anlatmak için kullanılır. Isı, ışık, koku, gürültü, temizlik durumu; estetik özellikler gibi. Uygun ısı, ışık, koku, temizlik ölçütlerini taşıyan; estetik ve gürültüsüz bir ortam, öğrenme için istenilen bir ortam olup bu tür ortamların öğrenmeyi olumlu etkileyeceği düşünülür.
106. Soru: Öğrenmeyi doğrudan etkileyen faktörler nelerdir? Cevap: 1. Öğrenmeyi etkileyen öğrenenden kaynaklı faktörler 2. Öğrenmeyi etkileyen öğrenme malzemesinden kaynaklı faktörler 3. Öğrenmeyi etkileyen öğrenme yönteminden kaynaklı faktörler
107. Soru: Öğrenmeyi etkileyen öğrenenden kaynaklı faktörler nelerdir? Cevap:
108. Soru: Öğrenmeyi etkileyen öğrenme yöntemleriyle ilgili faktörler nelerdir? Cevap:
109. Soru: Geri bildirimin (dönüt) öğrenen açısından yararları nelerdir? Cevap:
110. Soru: Öğrenmeyi etkileyen öğrenilecek malzeme ile ilgili faktörler nelerdir? Cevap: Öğrenme malzemesi ile öğrenilecek konu, şekil, şema, grafik, kitap, formül vb. anlatılmaktadır. Öğrenme malzemesinin taşıdığı bazı özellikler onun öğrenimini kolaylaştırabilir veya zorlaştırabilir. Telaffuz edilebilirlik bunlardan biridir. Telaffuz edilebilirlik, sözel öğrenme malzemesinin öğrenilme hızını etkileyen bir faktördür.
111. Soru: Sunuş Yoluyla Öğretim–Anlamlı Öğrenmenin (Ausubel) temel özellikleri nelerdir? Cevap:
112. Soru: Sunuş Yoluyla Öğretimin uygulama aşamaları nelerdir? Cevap:
113. Soru: Sunuş Yoluyla Öğretimin yararları nelerdir? Cevap:
114. Soru: Sunuş Yoluyla Öğretimin Sınırlılıkları nelerdir? Cevap:
115. Soru: Buluş Yoluyla Öğretim – Örnek Kuralın (Bruner) temel özellikleri nelerdir? Cevap:
116. Soru: Buluş Yoluyla Öğretimin uygulama aşamaları nelerdir? Cevap: 1.Öğretmenin örnekleri sunması 2.Öğrencilerin örnekleri açıklaması 3.Öğretmenin ek örnekler vermesi 4.Öğrencilerin ek örnekleri açıklaması 5.Öğretmenin örnekleri ve zıt örnekleri (örnek olmayan durumları) vermesi 6.Öğrencilerin bu zıt örneklerle karşılaştırma yapması 7.Öğretmenin öğrencilerin belirlediği ilkeleri ve özellikleri açıklaması, tamamlaması 8.Öğrencilerin ilke ve genellemelere ulaşması ve tanımı yapması 9.Öğrencilerin ek örnekler vermesi
117. Soru: Buluş Yoluyla Öğretimin yararları nelerdir? Cevap:
118. Soru: Buluş Yoluyla Öğretimin sınırlılıkları nelerdir? Cevap:
119. Soru: Araştırma-İnceleme Yoluyla Öğretim Stratejisinin (J. Dewey) temel özellikleri nelerdir? Cevap:
1-Gerçek hayatta karşılaşılabilecek problemler olmalı, 2-Merak uyandırmalı, 3-Birden çok çözümü olmalıdır.
120. Soru: Araştırma-İnceleme Yoluyla Öğretim Stratejisinin uygulama aşamaları nelerdir? Cevap: • Problemi hissetme • Problemi tanımlama • Problemle ilgili bilgilerin toplanması • Problemle ilgili hipotezler kurma • Veri toplama (problemin çözümü için) • Hipotezleri test etme (Doğru-yanlış) • Problemin çözümü • Sonucu raporlaştırma
121. Soru: Araştırma-İnceleme Yoluyla Öğretim Stratejisinin yararları nelerdir? Cevap:
122. Soru: Araştırma-İnceleme Yoluyla Öğretim Stratejisinin sınırlılıkları nelerdir? Cevap:
123. Soru: Tam Öğrenme Stratejisinin (Yaklaşımı) ( Bloom) temel özellikleri nelerdir? Cevap:
124. Soru: Tam Öğrenme Yaklaşımının uygulama basamakları nelerdir? Cevap: 1.Öğrenme birimlerinin üniteler şeklinde belirlenmesi 2.Ünitenin hedef-davranışlarının belirlenmesi, ulaşılacak hedef-davranış standardının belirlenmesi (%70) 3.Ön koşul öğrenme düzeyinin belirlenmesi, varsa ön koşul öğrenmelerdeki eksikliklerin giderilmesi 4.Öğretim ünitesinin işlenmesine geçilmesi (Etkinlikler düzenlenir.) 5.Ünite ya da konunun öğretimi bittikten sonra izlemeye dönük değerlendirmenin (ünite, izleme testi) yapılması (formatif değerlendirme) 6.a)İstenilen öğrenme standardına (%70) ulaşmayan öğrenciler için tamamlayıcı ek öğretim etkinliklerinin yürütülmesi 6.b)Öğrenme düzeyi iyi olan öğrenciler için zenginleştirilmiş öğretim etkinlikleri düzenleme 7.Sınıftaki tüm öğrencilerin istenen öğrenme standardına ulaşmasından sonra bir sonraki üniteye geçilmesi 8. Birkaç ünite işlendikten sonra summatif değerlendirme yapılması, öğrencilerin öğrenme düzeyinin belirlenmesi
125. Soru: Tamamlayıcı öğretim etkinlikleri nelerdir? Cevap:
126. Soru: Tam öğrenmenin temel değişkenleri nelerdir? Cevap: Tam öğrenmenin 3 temel değişkeni vardır. 1.Öğrenci Niteliği: a.Bilişsel giriş davranışları b.Duyuşsal giriş davranışları -GİRİŞ 2.Öğretim Hizmetinin Niteliği: a.Pekiştirme b.İpucu c.Dönüt-Düzeltme d.Etkin Katılım- GELİŞME 3.Öğrenme Ürünleri: a.Bilişsel b.Duyuşsal-SONUÇ
127. Soru: Tam öğrenmenin bağımsız ve bağımlı değişkenleri nelerdir? Cevap: Tam öğrenmenin giriş (öğrenci niteliği) ve gelişme (öğretim hizmetinin niteliği) kısmı bağımsız değişken olarak adlandırılırken sonuç (öğrenme ürünleri) kısmı bağımlı değişken olarak adlandırılmaktadır. 128. Soru: Tam öğrenmede bilişsel giriş davranışları nelerdir? Cevap: Bilişsel giriş davranışları, *Bilgi, beceri ve yetenekler *Ön koşul bilgiler *Sözel ve işitsel yetenekler *Okuduğunu anlama *Dinleme becerisi *Problem çözme becerisi 129. Soru: Tam öğrenmede duyuşsal giriş davranışları nelerdir? Cevap: Öğrencinin öğrenme ünitesine karşı; *İlgisi *Tutumu *Akademik öz güveni (benlik) 130. Soru: Tam öğrenmede öğretim hizmetinin niteliğini hangi öğeler belirlemektedir? Cevap:
131. Soru: Öğrenme ürünleri neleri kapsamaktadır? Cevap: -Öğrenme düzeyini (iyi, orta, kötü) -Öğrenme çeşidini (bilişsel, duyuşsal, psikomotor) -Öğrenme hızını (hızlı, yavaş) -Duyuşsal ürünleri (kendine güven, güdü) -Bilişsel ürünleri (kavrama, analiz, sentez, değerlendirme) kapsamaktadır.
132. Soru: Yapılandırmacı anlayışı destekleyen önemli eğitim kuramcıları kimdir? Cevap: Piaget, Vygotsky, Dewey, Gestalt, Bruner
133. Soru: Yapılandırmacı Öğrenme Yaklaşımının temel özellikleri nelerdir? Cevap:
134. Soru: Yapılandırmacı öğrenme kuramı kaç temel grupta değerlendirilir? Cevap: Yapılandırmacı öğrenme kuramı üç temel grupta ele alınabilir. Bunlar; 1-Bilişsel yapılandırmacılık (Piaget): Öğrenme zihinsel yapıda meydana gelen denge (özümseme, uyumsama) süreçlerinden oluşur. Denge (Zihin) 2-Sosyal yapılandırmacılık (Vygotsky): Öğrenme, çocuğun çevre ile etkileşime geçmesiyle oluşur. Öğrenme diğer bireylerle paylaşılan etkinlikler sırasında oluşur. Merak (Çevre) 3-Radikal yapılandırmacılık (Von Glasersfeld): Bilginin sadece birey tarafından oluşabileceğini savunur.
135. Soru: Proje Tabanlı Öğretim Yaklaşımını destekleyen önemli eğitim kuramcıları kimdir? Cevap: Proje tabanlı öğrenme yaklaşımı, John Dewey, Kilpatrick ve Bruner'in öğrenme konusundaki görüşlerinin bir sentezi olarak ortaya çıkmıştır. 136. Soru: Proje Tabanlı Öğretim Yaklaşımının amacı nedir? Cevap: Proje tabanlı öğretim yöntemi; bilimsel düşünmenin adımlarını öğretmek, öğrencilerin ilgilendikleri bir konuda araştırma yapmalarını, sonuçlarını bir raporla düzenlemelerini ve sınıfta ya da yarışmada sunmalarını amaçlar. 137. Soru: Proje Tabanlı Öğretim Yaklaşımının temel özellikleri nelerdir? Cevap:
138. Soru: Proje Tabanlı Öğretim Yaklaşımında değerlendirme nasıl yapılır? Cevap: Öğretme-öğrenme etkinlikleri ve değerlendirme, ürüne ve sürece yönelik olarak yapılır. Sergi, drama, gazete, pano vb. hazırlanarak ürünler sunulur (Bu anlamda proje yöntemi, sergi tekniği ile birlikte çalışır. Bilim şenlikleri, öğrenci sergileri proje yöntemi sonucu elde edilen ürünler ile gerçekleştirilir.). 139. Soru: Proje tasarımlarında bulunması gereken esaslar nelerdir? Cevap:
140. Soru: Probleme dayalı öğrenme yaklaşımı, kim tarafından ortaya konmuştur? Cevap: Probleme dayalı öğrenme yaklaşımı, ilerlemecilik eğitim felsefesi akımı ve araştırma-inceleme yoluyla öğretim stratejini ortaya koyan John Dewey tarafından ortaya konmuştur.
141. Soru: Probleme dayalı öğrenme yaklaşımının özellikleri nelerdir? Cevap:
142. Soru: Problem Çözme Yönteminde Kullanılan İşlem Basamakları nelerdir? Cevap: 1.Problemi hissetme 2. Problemi tanımlama 3. Problemle ilgili bilgilerin toplanması 4. Problemle ilgili hipotezler kurma 5. Veri toplama (problem çözümü için) 6. Hipotezleri test etme (Doğru-yanlış) 7. Problemin çözümü 8. Sonucu raporlaştırma
143. Soru: Problem çözme yönteminde kullanılan problem durumlarında (öğrenme senaryolarında) bulunması gereken özellikler nelerdir? Cevap: - En önemli özellik: Gerçek yaşamla ilgili olmalı. - Çok yönlü düşünmeyi gerektirmeli. - İlgi ve merak uyandırmalı. - Probleme dayalı öğrenme senaryoları, birden çok çözüm yolları içermelidir. - Hedefe ulaştırıcı olmalıdır. - Öğrencinin düzeyine (zihinsel yapısına) uygun olmalıdır. - Öğretmen problem üretebilmeli ve problem, günlük yaşam ile ilgili olmalı ve gerekli transferler yapılmalıdır. - Üst düzey düşünmeyi, araştırma-inceleme yapmayı sağlamalıdır. - Asıl olan problemi çözmek değil hedefe ulaşmak olmalıdır. - Kalabalık gruplara değil küçük gruplara uygulanmalıdır (2-6 kişilik). 144. Soru: Probleme Dayalı Öğrenme Yaklaşımının öğrencilere kazandırdıkları özellikler nelerdir? Cevap: - Problem çözmeyi öğrenmek=Öğrenmeyi öğrenmektir. Çünkü kişi edindiği bilgilerle yaşamda karşılaştığı problemleri, kendi yetenek ve bilgisini kullanarak çözer ve böylelikle kendi kendine öğrenmiş olur. - Yaşamla yüz yüze gelme -Araştırma, çözüm üretme -Ekip çalışması becerileri -Bilimsel düşünmeyi öğrenme -Üst düzey düşünme becerileri geliştirme -İletişim becerileri -İlgi ve güdülenmeyi artırma 145. Soru:Beyin Temelli Öğrenmenin(Nörofizyolojik Kuram ) destekleyen önemli eğitim kuramcıları kimdir? Cevap:Hebb, Caine Caine
146. Soru:Beyin Temelli Öğrenmenin(Nörofizyolojik Kuram ) özellikleri nelerdir? Cevap:
147. Soru: Beyin Temelli Öğrenmenin ilkeleri nelerdir? Cevap: 1-Beyin paralel bir işlemcidir. İnsan beyni aynı anda birçok işlemi yapabilir. Bu yüzden çeşitli yöntem ve teknikler kullanılmalıdır. 2-Öğrenme fizyolojik bir olaydır. Beyin fizyolojik bir organdır. Öğrenme de nefes almak kadar doğaldır, engellenebilir ve kolaylaştırılabilir. Bireyin fizyolojisini etkileyen her şey beyni de etkiler. Stres, uykusuzluk, ilaç kullanımı beyni etkiler. 3-Beyin, parçaları ve bütünleri aynı anda algılar. Beynin farklı olan sağ ve sol yarımküreleri birbiriyle etkileşim hâlinde olmalıdır. Hem tümevarım hem de tümdengelim düşünmeli. 4-Öğrenme bilinçli ve bilinçsiz süreçleri içerir. Bilinçsiz süreçlerden de yararlanılmalı. Tarihte bir şey öğretirken tarihi sevmesini de sağlayabiliriz. 5-En az iki farklı türde belleğimiz vardır: Uzamsal bellek ve ezberleyerek öğrenme. Uzamsal belleğe kaydedilenler unutulmaz. Bilgiler ezber yoluyla değil anlamlı bir şekilde öğretilmelidir. 6-Her beyin kendine özgü düzenlenmiştir. Her bireyin öğrenme yolu farklıdır. 7-Anlamı araştırma doğuştandır. Anlama arayışı beyin için yaşamsal bir temel ve olgudur. Merak ve keşfetme doğuştan gelen bir özelliktir. 8-Anlamı araştırma, örüntüleme yoluyla olur. Örüntü, anlamlı organizasyon ve bilgilerin sınıflandırılması anlamına gelir. Beyin karmaşık değil düzenli öğrenir. 9-Örüntü oluşturmada duygular önemlidir. Duygular ve biliş, birbirinden ayrılmaz ve birbirini etkiler. Olumlu duygusal atmosfer öğrenme üzerinde etkilidir. 10-Öğrenme teşvikle artar, korkuyla azalır. Beynin korku hâlindeyken performansı düşer ve uygun düzeyde teşvik edilirse performansı artar. 11. Öğrenme hem odaklanmış dikkati hem de çevresel algılamayı içerir. Beyin dikkat ettiği ve farkında olduğu bilgiyi algılar, aynı zamanda dikkati dışında kalan bazı bilgi ve işaretleri de alır. Öğretimde bu nedenle fiziksel uyarıcılara dikkat edilmelidir.
148. Soru: Harmanlanmış öğrenme nedir? Cevap: Harmanlanmış öğrenme; doğru becerilerin, doğru kişiye, doğru zamanda kazandırılması için doğru kişisel öğrenme şekliyle, doğru öğrenme teknolojilerinin eşleştirilmesiyle ve öğrenme amaçlarının uygulanmasıyla en yüksek başarıyı sağlamaya odaklanır. 149. Soru: Harmanlanmış öğrenmenin özellikleri nedir? Cevap:
150. Soru: Harmanlanmış öğrenme bileşenleri nelerdir? Cevap:
151. Soru: Yaşam Boyu Öğrenme Yaklaşımının temel yaklaşımları nelerdir? Cevap:
152. Soru: Yaşam Boyu Öğrenmeye ilişkin yanlış anlayışlar nelerdir? Cevap:
153. Soru: İşbirlikli Öğrenme Yaklaşımı nedir? Cevap: Geleneksel sınıflardaki öğrencilerin yarışına ve rekabetine son vermeyi amaçlayan ve başarıya birlikte ulaşmayı hedefleyen bir yaklaşımdır.
154. Soru: İşbirlikli Öğrenme Yaklaşımının(J.Dewey) temel özellikleri nelerdir? Cevap:
155. Soru: İş birliğine dayalı öğrenmeyi başarılı bir şekilde uygulamak için hangi ilkelere uymak gerekir? Cevap: 1.Olumlu bağlılık (bağımlılık): “Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için” anlayışı. Bireyin başarısını gruba, grubun başarısını bireye endeksleme (Grup üyelerinin başarısının bireye, bireyin başarısının gruba yarayacağını; bireysel başarı olmadan grup başarısının olmayacağını algılama.). 2. Yüz yüze etkileşim: Öğrencilerin birbirlerin çalışmalarını desteklemeleri, birbirlerine yardım etmeleridir. 3. Kişisel sorumluluk (ve bireysel değerlendirilebilirlik): Grubun her üyesi kendine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmek zorundadır. Grup üyelerinin her biri önce kendi sorumluluklarını yerine getirmek, sonra da ihtiyaç duyan arkadaşına yardım etmekle yükümlüdür. 4. Sosyal beceriler: Grubun başarılı olabilmesi için kişiler arası iletişim becerilerinin yanında diğer sosyal becerilerin de kullanılması gerekir (liderlik, iletişim, karar verme, karşılıklı güven, uzlaşma vb.). 5. Grup sürecinin değerlendirilmesi: Bireyin ve grubun etkinlikleri değerlendirilir ve eksiler, artılar ortaya çıkarılır. Grup çalışmalarına yön verilir. 6. Eşit başarı ilkesi: Her üyenin gruba katkısı kendi yetenek düzeyine göre değerlendirilmelidir. Her öğrenci eşit fırsatlara, imkânlara sahip olmalıdır.
156. Soru: İş Birliğine Dayalı Öğretimin Uygulama aşamaları nelerdir? Cevap: 1. Takımların oluşturulması: 2-6 kişiden oluşan heterojen gruplar 2. Isınma teknikleri: Oyun ve etkinliklerle grup üyeleri arasında kaynaşma sağlanır. 3. Takımda konu ve görev dağılımı yapılması: Grup içerisinde görev dağılımı yapılır (lider, raportör, yazıcı) ve konu alt dallara ayrılarak her öğrenciye bir konu verilir. Paylaşılmış liderlik vardır. 4. Takım içi etkinlikler: Takım içerisinde başarı birbirine endeksli olduğundan, performansı düşük öğrenciler için çalışmak, anlaşılmayan yerleri daha yaratıcı yollarla anlatmaya çalışmak gerekir. 5. Değerlendirme: Her grup üyesi birbirinin öğrenmesinden sorumlu şekilde değerlendirilir. Bireyin başarısı, grubun başarısına dönüştürülür ve değerlendirme ölçütlere göre öğretmen ve grupça birlikte yapılır.
157. Soru: İş Birliğine Dayalı Öğretimin Sınırlılıkları nelerdir? Cevap:
158. Soru: Matematik dersinde Öğretmen, öğrencilere önce çubukları kullanarak onluk-birlik kavramını göstermiş, sonra iki basamaklı sayılarla işlem yapmıştır. Öğretmen bu uygulamada hangi öğretim ilkesinden yararlanmıştır? Cevap:Somuttan Soyuta İlkesi
159. Soru: Derste doğal afetleri işleyen bir öğretmen dünyada en son yaşanan doğal afete ilişkin haberleri sınıfta okumuştur. Öğretmen bu uygulamada hangi öğretim ilkesinden yararlanmıştır? Cevap:Aktüalite (Güncellik) İlkesi
160. Soru: Bir Öğretmen derse bir önceki derste işlediği konularla ilgili soru sorarak ya da o konuyu tekrar ederek başlarsa hangi öğretim ilkesinden faydalanmış olur? Cevap:Bilinenden Bilinmeyene İlkesi
161. Soru: “Öğrencinin dersi anlaması, öncelikle konuşulan dilin anlaşılır olmasına bağlıdır. Aynı zamanda öğrenmede ne kadar çok duyu organı işe koşulursa o kadar etkili ve tam öğrenme sağlanabilir.” görüşü hangi öğretim ilkesine aittir? Cevap:Açıklık İlkesi
162. Soru: “Eğitim durumları işe koşulduğu hedefe hizmet edebilmeli, onlara ulaşılabilir olmalıdır. Bu yüzden bütün uygulamalar hedeflere ve kazanımlara uygun olmalıdır.” görüşü hangi öğretim ilkesine aittir? Cevap:Hedefe (Amaca) Uygunluk İlkesi
163. Soru: “Öğretimde temel öge öğrencidir. Öğrencinin ilgi, gelişim özellikleri, bireysel farklıkları dikkate alınmalıdır. Öğrencinin fizyolojik, psikolojik özelliklerinin; ilgi ve ihtiyaçlarının, yeteneklerinin göz önünde tutulması” yaklaşımı hangi öğretim ilkesine aittir? Cevap: Öğrenciye Görelik İlkesi
164. Soru: “Öğrenci derste öğrendiğini farklı durumlara ve günlük hayata aktarabilmelidir. Sınıftakini hayata aktarmalıdır.” yaklaşımı hangi öğretim ilkesine aittir? Cevap:Transfer İlkesi
165. Soru: “Öğrencinin dört işlem becerisini alışverişte kullanması, derste “Satın alacağı ürünleri belirlenen standartlara göre değerlendirir.” kazanımı sonrası, marketten alacağı ürünlerdeki üretim ve son kullanma tarihlerine dikkat etmesi.” hangi öğretim ilkesinin uygulanmasıdır? Transfer İlkesi 166. Soru: Öğrencinin yaşamdaki bilgilerini sınıfa aktarması hangi öğretim ilkesini kapsar? Cevap:Hayatilik
167. Soru: Öğrencinin sınıftaki kazanımlarını yaşama aktarması hangi öğretim ilkesini kapsar? Cevap:Transfer
168. Soru: Öğrencinin hazırbulunuşluk düzeyinin dikkate alınması hangi öğretim ilkesinin özelliğidir? Cevap: Öğrenci Düzeyine Uygunluk İlkesi
169. Soru: Hayatilik İlkesinin (Yaşama Yakınlık, İşevurukluk) özellikleri nelerdir? Cevap:
170. Soru: Coğrafya dersinde dağları anlatan bir öğretmenin önce yakın çevreden öğrencilerin bildikleri dağları göstermesi, daha sonra o ilde bulunan dağları listelemesi ve Türkiye’de bulunan dağların özelliklerini anlatması, öğretmenin hangi öğretim ilkesinden faydalandığını gösterir? Cevap:Yakından Uzağa İlkesi
171. Soru: “Öğretimde öğrencinin aktif olması, bizzat kendisinin etkin olması gerektiğini ifade eder. Öğrenci eğitim sürecine ne kadar fazla katılır, süreçte ne kadar etkin olursa o kadar başarılı olur.” görüşü hangi öğretim ilkesine aittir? Cevap:Yaparak Yaşayarak Öğrenme (Uygulanabilirlik, Aktivite), eğitimde ezberciliği ortadan kaldırır; kalıcı ve etkili öğrenme sağlar.
172. Soru: Derste öğretmenin araç gereçlerden yararlanarak deney yapması, konu kavrandıktan sonra olayın formülüne yani soyuta geçilmesinde öğretmen hangi öğretim ilkesinden yararlanmıştır? Cevap: Somuttan Soyuta İlkesi
173. Soru: “Matematik dersinde önce bir bilinmeyenli denklemler verilir, daha sonra iki bilinmeyenli denklemlere geçilir.” verilen örnek hangi öğretim ilkesine uygundur? Cevap: Basitten Karmaşığa İlkesi, Öğretmen tarafından konular verilirken önce basit konulara ve kavramlara yer verilmesi ve zaman içinde giderek zor ve karmaşık konulara geçilmesi esasına dayanır.
174. Soru: “Öğrencide sadece bilgi genişlemesi yaratmak değil; onun iradesini; duygusal, ahlaki ve sosyal yönelimlerini de harekete geçirerek öğretimde bütünlüğü sağlamaktır.” Yaklaşımı hangi öğretim ilkesine aittir? Cevap: Bütünlük İlkesi, Çocuğun bedensel, duygusal, ruhsal ve sosyal; bütün yönleriyle bir bütün olarak ele alınıp tüm yönleriyle dengeli bir biçimde geliştirilmesine dayanır.
175. Soru: “Bir öğrenme konusu önce genel ve ortak özellikleri, sonra da özel ve ayrıntı özellikleri ile verilir.” yaklaşımı hangi öğretim ilkesine aittir? Cevap: Tümdengelim
176. Soru: “Öğrenciler öğrenmeye güdülendiğinde öğrenmeler daha etkili olur. Bunun için öğrenme konularının ne zaman, ne şekilde, ne işe yarayacağı veönemi açıklanır. Böylece öğrencilerde öğrenmeye yönelik beklenti ve istek oluşur.” yaklaşımı hangi öğretim ilkesine aittir? Cevap:Anlamlılık
177. Soru: “Öğretim sürecinde insanların sosyalleşmesini ve topluma uyum sağlamasını vurgulamaktadır. Ayrıca özgürlük konusunu da es geçmemektedir.” yaklaşımı hangi öğretim ilkesine aittir? Cevap:Sosyallik İlkesi
178. Soru: “Öğretim hedeflerinin en kısa sürede, en az emek ve maliyetle en verimli şekilde verilmesidir. Bunun için öğretim süreci iyi planlanmalı, kullanılan araç gereç ve materyaller amaca uygun kullanılmalıdır. Ayrıca bilişsel bir hedefi öğretirken yanında duyuşsal bir hedefi de öğretirsek aynı anda iki hedefimizi gerçekleştirmiş oluruz.” yaklaşımı hangi öğretim ilkesine aittir?
Cevap: Ekonomiklik İlkesi, En az çabayla en fazla hedef davranışın üretilmesini ifade eden ekonomiklik ilkesi, süre ve emeğin minimize edilmesi gerektiğini savunur. Bu ilkeye uyum için öğretim süreci tamamen planlanmalı, öğrencinin zaman ve enerjileri yerinde kullanılmalı; öğretim materyalleri, içerik ve değerlendirme amaca uygun şekilde yapılandırılmalıdır.
179. Soru: “Çocuğun hayatın gerçekleriyle karşı karşıya gelmelerini ve yakın çevre, ülke ve dünyada gelişen son olaylara karşı ilgi duymalarını sağlamak için ders konularıyla güncel olay ve sorunlar arasında ilişki kurulmalıdır.” yaklaşımı hangi öğretim ilkesine aittir? Cevap:Aktüalite (Güncellik) İlkesi
180. Soru: “Anlatım yöntemini kullanan bir öğretmen tepegöz, projeksiyon cihazlarını da kullanarak birden çok duyu organına hitap edilebilmektedir. Bu ilkeye göre materyal kullanımı nesnellik açısından önemlidir. Ayrıca yaparak-yaşayarak öğrenme bu ilkenin en çok desteklediği öğrenme şeklidir. ” yaklaşımı hangi öğretim ilkesine aittir? Cevap:Açıklık (Ayanilik) İlkesi
181. Soru: “Bireyin zihinsel gelişimi somuttan soyuta doğru olmaktadır. Somut kavramlar soyut kavramlara göre daha anlaşır kavramlardır. Bu yüzden önce somut kavramlar daha sonra soyut kavramlar öğretilmelidir.” yaklaşımı hangi öğretim ilkesine aittir? Cevap:Somuttan Soyuta İlkesi , özellikle ilköğretim birinci kademede uygulanır.
182. Soru: “Yeni öğretilecek bilginin, becerinin önceden öğrenilenden hareket ederek öğretilmesini öngörür. Böylece öğrenme kolaylaşmakta ve yeni öğrenilecek bilgi önceki bilgilerle ilişkilendirilerek anlamlı hâle getirilmektedir.” yaklaşımı hangi öğretim ilkesine aittir? Cevap:Bilinenden Bilinmeyene İlkesi
183. Soru: “Öğrenmeye yakın çevreden başlanır. Konularla ilgili örnekler yakın çevreden verilir. Çünkü çocuk yakın çevreyle daha ilgilidir. Daha sonra uzak örneklere doğru hareket edilir. Zamansal ve mekânsal olarak yakın çevreden uzak çevreye doğru giden bir yol izlenmektedir.” yaklaşımı hangi öğretim ilkesine aittir? Cevap:Yakından Uzağa İlkesi WhatsApp Gruplarımız Tüm Grupları Görmek İçin Tıklayın Öğrenme ve Öğretme Süreçleri adlı dosyayı indir. 2023-2024 Öğrenme ve Öğretme Süreçleri Öğrenme ve Öğretme Süreçleri 2023-2024 Öğrenme ve Öğretme Süreçleri adlı dosya bu içerikte yer almaktadır. Öğrenme ve Öğretme Süreçleri adlı dosya 15-09-2022, 22:07 tarihinde admin tarafından eklenmiştir. Öğrenme ve Öğretme Süreçleri adlı dosya Eğitim Kategorileri / Uzman Öğretmenlik kategorisinde yer almaktadır ve bugüne kadar 1 020 defa ziyaret edilmiştir. Öğrenme ve Öğretme Süreçleri adlı dosyamızı google da aramak için Öğrenme ve Öğretme Süreçleri Konu Etiketleri:
Benzer İçerikler:
|